KIOSEK / Velké šampaňské BUM!

Všechno pěkně popořádku. Nejdřív si dáme šampaňské.“

Winston Churchill, New York, 1931

 

Přesně před dvěma lety jsem spolu se svou sestrou Kateřinou usoudila, že šampaňskému vínu se věnujeme už tak dlouho, poctivě a do detailu, že bychom se o tuhle naši vášeň mohly podělit s ostatními, a to prostřednictvím knihy. V duchu výše uvedeného citátu Winstona Churchilla jsme si k této debatě nejprve otevřely láhev champagne (Charles Heidsieck Brut Réserve) a za chvilku bylo rozhodnuto. V těchto dnech kniha BUM! 75x CHAMPAGNE doopravdy vychází a my se v ní na 500 stranách věnujeme našemu nejoblíbenějšímu vínu. Podobná publikace v českém jazyce na našem trhu dosud nevyšla, proto pevně věříme, že si svoje čtenáře najde.

Co nás k napsání takové knihy (kromě ultimátní lásky k champagne) ještě přivedlo? Šampaňské víno je u nás, podobně jako třeba golf, stále ještě považováno za snobskou záležitost. Chtěly jsme proto představit i jiný pohled na šampaňské a poněkud ho zbavit té nežádoucí aureoly. Prostřednictvím 75 příběhů šampaňských domů jsme se pokusily přiblížit tento nápoj z možná méně známé, ale o to zajímavější, stránky. Snažily jsme se ukázat, že za ním stáli a stojí normální lidé. Vybraly jsme 75 vinařství, jež osobně známe, jejichž vína pijeme, a můžeme s klidným svědomím doporučit, aby je čtenáři ochutnali. Zároveň doufáme, že se při čtení nebo listování touto knihou dozví pár informací, které je zaujmou, umožní zorientovat se (nebo se lépe vyznat) ve světě šampaňského, dozvědět se víc o oblíbeném víně, případně se ve společnosti blýsknout nějakou tou šumivou zajímavostí.

Co v knize přesně najdete: Hned po předmluvě, kterou pro knížku napsal respektovaný someliér Jakub Přibyl, následuje několik kapitol o historii šampaňského vína a regionu Champagne, způsobu výroby šampaňského (technologii), geologii a geografii regionu, odrůdách, typech producentů, způsobech skladování a servírování, zajímavostech o champagne atd.

Nejrozsáhlejší částí knihy je pak průvodce po 75 šampaňských domech, velkých značkách i pěstitelích. U každého vinařství je představena jeho historie, příběh zakladatele, aktuální informace o vinařství a také naše subjektivní degustační postřehy k jednotlivým cuvée. Texty doprovázejí profesionálně provedené fotogr

photo by Leif Carlsson

afie lahví vín reprezentujících jednotlivá vinařství a vybrané ilustrační fotografie.

Součástí knížky je i soubor ilustrací Jaroslavy Bičovské na téma Krajina Champagne.

V závěru pak najdete technické informace – jednotlivé oblasti a terroiry v Champagne, nejstarší šampaňská vinařství, přehled vlastníků jednotlivých domů a jejich sklepmistrů, exportní žebříček a také tipy, kde nakoupit nebo degustovat.

Do knížky jsme volně vložily i slovníček pojmů, na jehož vytvoření se podílel Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR

Autorem grafického návrhu knihy je Štěpán Malovec, držitel několika ocenění Czech Grand Design, Nejkrásnější česká kniha roku aj. Kniha se tiskne v tiskárně Helbich, která se mj. specializuje na náročné publikace z oblasti umění. Je tištěna na papíry italské společnosti Fedrigoni. Limitovaná edice (50 kusů knihy) je ozvláštněna půvabným detailem – červeně barvenou ořízkou. Publikace vychází ve spolupráci s vydavatelstvím Gema Art. Cena knížky je 1290 Kč, limitka je za 1490 Kč. Objednávat lze na klara.vorlickova@centrum.cz

BUM! 75x CHAMPAGNE

Klára Vorlíčková & Kateřina Winterling Vorlíčková

Gema Art 2020, vydání první

O autorkách

Klára Vorlíčková (* 1975) vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, obor německý jazyk – historie. Od začátku své kariéry se však pohybovala v médiích, začínala na tiskovém oddělení Rektorátu Univerzity Karlovy v Praze, působila jako tisková mluvčí Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Pracovala v redakci Deníku a mediálního projektu PPF Naše adresa. V rámci event marketingu ČSOB vedla uměleckou galerii prostoru Era svět. Dnes spolupracuje na rozvojových programech pro mezinárodního giganta Google Česká republika, Slovensko a Maďarsko v rámci společnosti P2M Consulting. Je spoluautorkou knihy Hrdinové digitální doby. Vášnivě čte, píše a degustuje víno, miluje výtvarné umění, golf a sociální sítě. S manželem, dcerou a psem žije nedaleko Prahy.

Kateřina Winterling Vorlíčková (*1980) vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Právnickou fakultu Tilburgské univerzity v Nizozemsku. Aktuálně působí na pozici partnera v advokátní kanceláři BBH v Praze – zaměřuje se na oblast obchodního a soutěžního práva se specializací na právo obchodních společností, fúze a akvizice, smluvní právo, nemovitostní právo, veřejné zakázky a veřejnou podporu, zabývá se také oblastí private equity. Jako zapálená milovnice divadla, literatury a umění psala v gymnaziálních letech především divadelní recenze, a to do studentského časopisu Minimax, kde posléze působila jako šéfredaktorka. Je absolventkou someliérského kurzu Vinařského institutu, kurzu champagne MOOC CIVC. Aktuálně studuje program Champagne Master-level na The Wine Scholar Guild a také Champagne Academy v rámci programu pořádaného LVMH. S manželem a psem žije v Praze.

Text: Klára Vorlíčková

Foto: Leif Carlsson a archiv KV